Buurtbemiddeling Rotterdam

Wat is buurtbemiddeling?
Buurtbemiddeling helpt mensen burenruzies op te lossen. De bemiddelaars luisteren naar het verhaal van beide buren en brengen hen samen aan tafel. Een gesprek in de aanwezigheid van bemiddelaars vindt plaats op neutraal terrein, zoals een Huis van de Wijk of buurthuis.
De belangrijkste voorwaarde voor Buurtbemiddeling is dat beide buren hun problemen open willen bespreken, kunnen luisteren naar de ander en met de buur op zoek willen gaan naar realistische verbetering die voor iedereen acceptabel kan zijn.

Werkwijze in Rotterdam
1. Neem contact op met de Advieslijn Woonoverlast Rotterdam en leg uit wat er aan de hand is. Wat zit je dwars, hoe lang speelt het al, wat heb je met de buren al besproken of geprobeerd?
2. Mogelijk kan je zelf nog veel doen of past je situatie niet bij buurtbemiddeling: Dan bespreken jealternatieven.
Is een buurtbemiddeling ondersteund door buurtbemiddelaars de best passende optie, dan gaat worden gezocht naar twee beschikbare buurtbemiddelaars. Gezien de vele vragen tot hulp kan dat wel wat weken duren voordat die buurtbemiddelaars beschikbaar zijn voor stap 3.
3. De buurtbemiddelaars bellen je en maken een afspraak voor een gesprek bij je thuis. Dan bespreken ze onder andere wat je dwars zit, je wensen en wat jij denkt dat realistisch is.
4. Datzelfde persoonlijke gesprek hebben de buurtbemiddelaars daarna ook met je buren. Ze delen nooit wat met een andere buur is besproken.
5. Als alle buren en de buurtbemiddelaars er klaar voor zijn dan vindt er een gemeenschappelijk buurtbemiddelingsgesprek plaats op een neutrale plaats. De bemiddelaars zorgen ervoor dat iedereen ruimte krijgt om wensen en frustratie te bespreken in een veilige omgeving. En ze helpen om vooruit te kijken en tot mogelijke  afspraken te komen die duidelijk zijn en waar iedereen ook achter staat.
5. Na enkele weken bellen buurtbemiddelaars nog een keer om te vragen hoe het dan is met de relatie en het contact met de buur en hoe het gaat met de gemaakte afspraken.

Goed getrainde buurtbemiddelaars
Buurtbemiddelaars zijn vrijwilligers die speciaal getraind en gecertificeerd zijn om te helpen bij het onderzoeken van conflicten en het zoeken naar gemeenschappelijke verbeteringen. Ze zijn onafhankelijk, neutraal, kunnen goed luisteren en hebben uiteraard een geheimhoudingsplicht. Bemiddelaars geven geen oordeel, maar helpen partijen bij het uitspreken van wensen en maken van afspraken.

Buurtbemiddeling is vaak effectiever dan een juridische aanpak
Een bemiddeling is gericht op de wensen en behoefte van partijen. Met een uitkomst die daarbij past.
Een juridische aanpak is gericht op wat volgens de wet mag of moet. Tussen de wet en een persoonlijke wens zit vaak een groot verschil.

Buurtbemiddeling levert maatwerk in plaats van een opgelegde beslissing door een rechter. Een ander voordeel van buurtbemiddeling is dat jouw verhaal écht gehoord wordt door de buren. Door de mensgerichte aanpak kan de onderlinge relatie vaak behouden worden of zelfs beter worden. In tegenstelling tot een juridische aanpak die vaak escalerend werkt, met tegenvorderingen over en weer gaat het van kwaad tot erger. Een definitieve uitspraak van een rechter kan jaren op zich laten wachten. Bovendien verwachten rechters ook steeds vaker dat partijen eerst in gesprek gaan. Zeker als dat nog nooit is geprobeerd.

Buurtbemiddeling is geschikt bij het willen bespreken van onenigheid over:
geluidsoverlast /  erfscheiding / overhangende takken en begroeiing / overlast door kinderen / overlast door huisdieren / vernielingen / rommel of vuilnis bij de woning / vreemde geuren / parkeeroverlast / bejegening (pesterijen, roddelen, discriminatie)

Buurtbemiddeling is niet geschikt voor:
• conflicten binnen een familie;
• conflicten met instanties (ongelijkwaardige partijen);
• situaties die niet veilig lijken voor de bemiddelaars.

Bij onderstaande situaties verwijst buurtbemiddeling door naar politie, woningcorporaties, hulpverleningsinstanties of naar gemeentelijke meldpunten voor zorg en overlast:
• conflicten met buitensporige agressie of strafbare feiten;
• conflicten waarbij ernstige verslavingsproblematiek speelt;
• ernstige psychische en psychiatrische problematiek;
• conflicten tussen mensen die niet goed aanspreekbaar en niet toerekeningsvatbaar zijn;
• een lopende juridische procedure, tenzij buren bereid zijn die stop te zetten;

Scroll naar boven